Embedded Intellligence

Welkom in de Data-driven society, en Noord-Nederland is er (bijna) klaar voor. Als er één thema is waarin het Noorden het verschil kan maken dan is het wel het ontwikkelen en toepassen van systeemintelligentie. Ga er maar vanuit dat op termijn alles (dijken, energienetwerken, fabrieken, etcetera) ‘smart’ wordt gemaakt. Systemen gaan zichzelf monitoren, analyseren en aansturen en worden daardoor veel robuuster dan ‘ouderwetse’ systemen die van buitenaf en op basis van terugkoppeling worden beheerst. Experts hebben het over adaptieve en zelflerende processen die uiteindelijk foutloos presteren, en gaan ervan uit dat deze een belangrijke rol gaan spelen bij het oplossen van veel maatschappelijke vraagstukken.

Juist de diepgaande kennis op het terrein van informatietechnologie (uit o.a. de astronomie waar werken met grote datahoeveelheden – Big Data – zo ongeveer is uitgevonden) in combinatie met de aanwezigheid van toepassingsgebieden van het ‘eerste uur’ is het Noorden bij uitstek gekwalificeerd om in de wereld van slimme systemen een voortrekkersrol te gaan spelen.

Er word in het Noorden hard gewerkt aan de toolingkant (ontwikkelen van ICT-technieken waar Big Data een belangrijke rol in speelt, sensoriek en grids, electronica en devices) én aan de applicatiekant: dus het testen van toepassingen. Ooit begonnen met het wereldberoemde LOFAR-project (ook een grid van telescopen) zijn er veel experimenten op gang gekomen, vaak in typisch Noordelijke thema’s. Bijvoorbeeld op het gebied van dijkbewaking het (IJkdijk-project, regelmatig gezien in her Achtuurjournaal) en waterbeheer (Watersense), energienetwerken (Smard Grids) en in de agrosector-hoek (precisie landbouw, Smart Dary Farming) of stedelijke gebieden (Sensor City). Ook het Smart Factory-programma bouwt voort op het principe van zelflerende processen.

Het Noorden als proeftuin en de toekomst wordt spannend. Stel je eens voor dat al die slimme processen via het Inernet of Things aan elkaar worden gekoppeld of dat mensen als sensornetwerk in the cloud gaan functioneren (Quantified Self, of de Iphone als sensor voor registratie en voorspellingen van bodembewegingen). Het is minder science fiction dan het lijkt. Noord-Nederland heeft een hele mooie uitgangspositie, maar het is wel zaak om deze te vertalen in extra bedrijvigheid met een beetje massa. Maar daar wordt aan gewerkt.

Thematrekker vanuit de Taskforce HTSM Noord-Nederland is Sibrand Poppema van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)