ASTRON

ASTRON is het Nederlands instituut voor radioastronomie. Haar voornaamste missie is ontdekkingen in de radioastronomie mogelijk te maken. Bij ASTRON worden baanbrekende technologieën ontwikkeld, maken wetenschappers gebruik van radioastronomische faciliteiten van wereldformaat, en wordt fundamenteel astronomisch onderzoek gedaan. De ingenieurs en astronomen bij ASTRON hebben een uitstekende internationale reputatie op het gebied van technologische ontwikkelingen en fundamenteel onderzoek in de galactische en extra-galactische astronomie.

ASTRON beschikt over de Westerbork Synthese Radio Telescoop, één van de gevoeligste telescopen ter wereld en LOFAR (Low Frequency Array). Op 12 juni 2010 heeft Hare Majesteit Koningin Beatrix de nieuwe LOFAR telescoop officieel geopend. Deze telescoop zal een nieuw licht werpen op het Universum door metingen te doen op de lagere frequenties (30-220 MHz). LOFAR is een belangrijke wetenschappelijke en technologische voorloper van de volgende generatie radiotelescopen – de Square Kilometre Array (SKA) – een wereldwijd project waarin ASTRON een leidende rol speelt.

SKA (Square Kilometre Array) is een radio telescoop in ontwikkeling, en zal de komende jaren gebouwd gaan worden op het zuidelijk halfrond, in Zuid-Afrika en Australië. Een enorme hoeveelheid aan telescopen en antennes zullen tezamen een telescoop gaan vormen met een opvangend oppervlak van ongeveer een vierkante kilometer. De grootste uitdaging binnen het SKA programma zit hem in de verwerking en analyse van de grote hoeveelheden data die deze telescoop zal genereren. Op dit moment bestaan de technologieën nog niet (voldoende) om deze hoeveelheden aan te kunnen, laat staan om dan de energierekening te kunnen betalen. Binnen het platform HTSM brengt  ASTRON haar kennis in op het gebied van o.a. Big Data handling en de benodigde hardware architectuur, geparametriseerde instrumenten modelleringen, algoritmiek en bijvoorbeeld cyber-physical programmeren.

ASTRON is een instituut van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Voornoemde inbreng van kennis in dit platform draagt bij ASTRON bij aan haar valorisatie doelstellingen.

Contact
Marco de Vos

E.  devos@astron.nl