Succesvolle presentatie op Hannover Messe

“Meet up with an up-and-coming high tech region.” Dat was de slogan waarmee de Noordelijke High Tech sector zich met veel succes heeft gepresenteerd van 13 tot 18 April tijdens de Hannover Messe, de grootste industriebeurs in de wereld. Als onderdeel van het Holland High Tech House, georganiseerd door het FME, heeft Noord-Nederland haar belangrijkste speerpunten ten tonele gevoerd: personalized health, advanced materials, smart factories en big sciences.

Minister Kamp
Hoogtepunt was het uitgebreide bezoek van minister Kamp, Ineke Dezentjé-Hamming (voorzitter FME en Team Smart Industry) en de Friese CdK John Jorritsma namens het samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), vergezeld van een grote VIP-delegatie. Het feit dat de delegatie in hun rondgang over de grote Hannover Messe zoveel tijd voor hun bezoek inruimde toont aan dat Noord Nederland als hightech regio in de lift zit. De bijeenkomst werd vakkundig gemodereerd door Marko Bolt van Embed, één van de MKB-partners uit het RoSF consortium. Het gezelschap werd door Rob Goossens van Fokker bijgepraat over de voortgang van het Noordelijk Fieldlab “Region of Smart Factories (RoSF).” Ineke Dezentjé, het boegbeeld van de Nederland maakindustrie, onderstreeptte het belang van Smart Industry als de banenmotor van Nederland en Minister Kamp toonde zich in zijn speech zeer onder de indruk van de Noordelijke samenwerking. Hij zei te hopen dat het Noordelijke Fieldlab “Region of Smart Factories” snel van start kan gaan. Daarna hebben een aantal ondernemers (Fokker, Philips, SIG Centraal Staal, Plantronics en STT, Irmato, ZiuZ en Variass) hun pilotprojecten gepitcht. CdK John Jorritsma sloot de meeting af. Hij was verheugd op de nieuwe energie en dynamiek die de Taskforce HTSM inbrengt in de Noordelijke maakindustrie.

RoSF kunstwerk
Eyecatcher van de expositie was ongetwijfeld het “RoSF-statue” van de kunstenaar Bernard Winkel uit Ter Apel, ooit zelf als CEO van Witec actief in de hightech-sector. Bernard Winkel slaagde erin om binnen 2 weken (!) een kunstwerk te maken dat de Smart Factory voortreffelijk visualiseert. Onderin: weinig variatie (massa) en veel fouten. Naarmate je hoger komt (tijd verstrijkt): minder fouten en meer variatie. Het object is een studie in MDF maar het RoSF-consortium is voornemens om dit uit te werken in een echt kunstwerk waarin meerdere materialen worden verwerkt en dat als symbool van RoSF op tournee gaat. Het object werd onthuld en van hun handtekening voorzien door Kamp, Dezentje, Goossens, Karsmakers, Jorritsma en DG Guido Landheer.

Wetenschappelijke roadmap Rijksuniversiteit Groningen
Rob Karsmakers van Philips Drachten heeft Ineke Dezentjé in haar rol als voorzitter van het nationale Smart Industry-programma de “Academic Roadmap Smart Industries” aangeboden die door de Rijksuniversiteit is opgesteld. Karsmakers zei dat naast het praktische werk in de pilotprojecten van RoSF er grote behoefte is aan een degelijke wetenschappelijke onderbouwing van Smart Industry waarbij de bedrijfskundige én de technische invalshoek goed worden gecombineerd. De RUG is daarin bijzonder goed geslaagd zodat de Roadmap niet alleen een belangrijke rol kan spelen in de Noordelijke Fieldlab RoSF maar ook op het nationale toneel.

Veel aandacht DOME microserver
In de HTSM-stand werden ook een aantal andere Noordelijke Hightech initiatieven zichtbaar gemaakt zoals het Innovatiecluster Drachten en het materialen-project World Class Composite Solutions rond Fokker (WCCS). Tevens werden er twee succesvolle health producten gepresenteerd: Vitalinq en de AGE Reader van Diagnoptics. Veel aandacht trok ook de demonstratie van de Microserver, een soort zuinige supercomputer in kleinverpakking, die momenteel wordt ontwikkeld door IBM en Astron.

Rapportages RTV Noord met twee videoverslagen

DSC_0065 DSC_0076
Minister Kamp (l) en de onthulling van het RoSF Kunstwerk (r)

DSC_0148DSC_0022
Toelichting op het RoSF-kunstwerk door Bernard Winkel (l) en presentatie voortgang RoSF door Rob Goossens onder toeziend oog van Marko Bolt en Henk Kamp (r)

DSC_0050DSC_0034
Aanbieding van de Scientific Roadmap door Rob Karsmakers aan Ineke Dezentjé-Hamming (l) onder toeziend oog van de VIP-delegatie (r)

DSC_0098DSC_0105

Pitches door Maarten Sicler van CIG Centraal Staal (l) en Rob Goossens van Fokker en Jan Leideman van Demcon (r)

DSC_0120DSC_0162
Pitches van Henk van der Linde van SRON (l) en de presentatie van de DOME Microserver door Gert Kruithof vsan Astron (r)

DSC_0187 DSC_0192
Ptiches van Tjapko Uildriks van Plantronics en Menno Kooistra van STT (l) en Anne Jan Vis van Irmato (r)

DSC_0194DSC_0166
Pitches van Gerrit Baarda van ZiuZ en Henk Smid van Variass (l) en Jan Post van Philips als projectleider Region of Smart Factories (r)

DSC_0125
Afsluiting door CdK John Jorritsma namens het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN)