Dome-project Astron & IBM

1966722_717113718368807_2834881621960931550_nHet ASTRON & IBM Center for Exascale Technology is een research centrum, gehuisvest bij ASTRON in Dwingeloo, het Nederlands Instituut voor Radio Astronomie. Binnen dit centrum werken ASTRON en IBM Nederland (ondersteund door het researchlab van IBM in Zürich) samen aan fundamenteel onderzoek op het gebied van technologieën die nodig zijn om de uitrol van het programma SKA de komende jaren mogelijk te maken.

SKA (Square Kilometre Array) is een radio telescoop in ontwikkeling, en zal de komende jaren gebouwd gaan worden op het zuidelijk halfrond, in Zuid-Afrika en Australië. Een enorme hoeveelheid aan telescopen en antenne’s zullen tesamen een telescoop gaan vormen met een opvangend oppervlak van ongeveer een vierkante kilometer. De grootste uitdaging binnen het SKA programma zit hem in de verwerking en analyse van de grote hoeveelheden data die deze telescoop zal genereren. Op dit moment bestaan de technologieën nog niet (voldoende) om deze hoeveelheden aan te kunnen, laat staan om dan de energierekening te kunnen betalen.

De samenwerking van ASTRON & IBM is vastgelegd in het DOME-project en wordt mede mogelijk gemaakt door (financiële) steun van het Nederlands Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Drenthe. Binnen het project ligt de focus op de volgende onderwerpen:

  1. Green Computing; technologieën om de energie, benodigd om de grote hoeveelheden data te verwerken drastisch te verlagen.
  2. Data & Streaming; technologieën om data real time te kunnen processen en om data efficiënt en veilig te kunnen opslaan voor later gebruik.
  3. Nano-photonics; technologieën om de energie, benodigd om de grote hoeveelheden data te transporteren over grotere afstanden, drastisch te verlagen.

Het project DOME heeft een Users Platform in het leven geroepen om grotere en kleinere bedrijven (MKB), maar ook instituten, ta laten aansluiten op de onderzoeken die plaats vinden binnen DOME. Het Users Platform biedt de mogelijkheid om in een vroeg stadium aan te haken op nieuwe technologieën, gezamenlijke thema’s te identificeren en directe input te leveren.

Contact 
Albert-Jan Boonstra
boonstra@astron.nl